> Όταν άκουσα το "The Pale Emperor" το 2015 ο Marilyn Manson με σόκαρε με την εντυπωσιακή αλλαγή που έκανε στις συνθέσεις του.


> Δύο έτη αργότερα, με το "Heaven Upside Down" τον παραδέχτηκα που οι αλλαγές στο The Pale Emperor δεν ήταν κάτι το προσωρινό τελικά.


> Στο WE ARE CHAOS, τον προσκυνώ.


Επιλέγοντας την 11η Σεπτέμβρη στο φετινό (παράξενο) έτος, ο Manson θέλησε να μας κάνει να παραδεχτούμε την αλήθεια της ανθρωπότητας όπως την ζούμε. We Are Chaos, we can't be cured. Πλέον σε κάθε δισκογραφική του δουλειά, θέλει να περάσει στον ακροατή ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Το Chaos έχει εκπληκτική συνοχή σαν δίσκος και δεν είναι καθόλου τυχαίο που επέλεξε τα τραγούδια να είναι δεμένα μεταξύ τους. Και θεματολογικά και κάνοντας το "τρικ" όπου το τέλος ενός κομματιού είναι η αρχή του επόμενου. Οι στίχοι σε όλα τα τραγούδια έχουν να κάνουν με την κοινωνία, τους ανθρώπους και πως αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις γύρω μας.


Η αρχή γίνεται με το συναυλιακό RED BLACK AND BLUE, με την τρομερή του μπασογραμμή η οποία με πήγε πίσω στο 1994 και το "Portrait". Δεύτερο κομμάτι είναι το πρώτο single WE ARE CHAOS που ακούσαμε τον Ιούλιο, το οποίο είναι αριστούργ
ημα, τα λόγια περισσεύουν. Τρίτο έιναι το επόμενο single που ακούσαμε χθες, το DON'T CHASE THE DEAD, μια γεμάτη σύνθεση μουσικά και στιχουργικά, και με ένα ρεφρέν που θα ακούμε στο κεφάλι μας για αρκετό καιρό. Τέταρτο κομμάτι είναι το PAINT YOU WITH MY LOVE, στο οποίο ο Manson χτίζει την ένταση αργά και καταφέρνει να ενώσει άγχος και γαλήνη μαζί εκπληκτικά. Πέμπτο είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ κομμάτι του δίσκου, και ένα από τα καλύτερα που έχει συνθέσει ποτέ. Το HALF-WAY AND ONE STEP FORWARD με ανατρίχιασε στο πρώτο άκουσμα. Είναι από εκείνες τις στιγμές που ακούς ένα τραγούδι για πρώτη φορά και καταλαβαίνεις στιγμιαίως πως θα το απολαμβάνεις για χρόνια. Δεν χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις.


Το δεύτερο μισό του δίσκου ξεκινά με το INFINITE DARKNESS, το οποίο είναι βγαλμένο από τα sessions του Grotesque το 2003, στην ίσως πιο αδύναμη στιγμή του δίσκου. Έβδομο κομμάτι το PERFUME που ακολουθεί το δρόμο του Heaven Upside Down, και είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό Manson τραγούδι στο άλμπουμ. Όγδοο το πιο uptempo αλλά και ταυτόχρονα βαρύ KEEP MY HEAD TOGETHER, και μια απόδειξη της ποικιλίας διαφορετικών ήχων που υπάρχουν σε αυτή την κυκλοφορία. Προτελευταίο το προσωπικά αγαπημένο SOLVE COAGULA, ένα σκοτεινό τραγούδι με τρομερά δυνατούς στίχους ("I'm not special, I'm just Broken and I don't wanna be fixed") και ακόμα πιο δυνατό ρεφρέν, που ο τελευταίος rockstar της εποχής μας ξεδυπλώνει το ταλέντο του. Τελευταίο το BROKEN NEEDLE, μια μπαλάντα-ιδανικό κλείσιμο για μια τέτοια δισκάρα. Δυναμική, στενάχωρη, "σπασμένη", που σου αφήνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης με το τέλος του άλμπουμ.


Ο Marilyn Manson κατάφερε σε ηλικία 51 να βγάλει 3ο σερί τρομερό δίσκο, σε διάστημα μόλις 5 ετών, μετά το μέτριο "Born Villain". Το δίσκο εννοείται θα τον αγοράσουμε γιατί το αξίζει και με το παραπάνω και ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να τον δούμε ξανά από κοντά στην χώρα μας, γιατί τα 11 χρόνια απουσίας είναι υπερβολικά πολλά.//If tonight lasts forever
It won't matter if there's no tomorrow//

Score: 9/10 ⭐️