>Τα "what ifs" στην μουσική είναι πραγματικά αμέτρητα.

Κακές αποφάσεις, τραγικές στιγμές ή λάθος επιλογές έχουν στιγματίσει ή/και τελειώσει αρκετές μουσικές καριέρες, αλλά ακόμα και ζωές. Μια από τις πιο γνωστές τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι άλλη από αυτή της Amy Winehouse.

Η Amy αγαπούσε πολύ την μουσική. Στα 14 κιόλας αγόρασε την πρώτη της κιθάρα, και ένα χρόνο αργότερα, στα 15 της, ξεκίνησε να γράφει την δική της μουσική. Το ταλέντο που είχε στο τραγούδι, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, και όπως είναι φυσικό, τέτοια ταλέντα δεν αργούν ούτε να αναδειχθούν, ούτε να ανακαλυφθούν.

Η αρχή έγινε με τον δίσκο "Frank" του 2003 και τρία χρόνια μετά η συνέχεια με την παγκόσμια επιτυχία του "Back To Black" με πωλήσεις της τάξεως των 16.000.000 αντίτυπων, σε ένα άλμπουμ γεμάτο εξαιρετικά τραγούδια. Κομμάτια σαν το ομώνυμο, το "Rehab και το "You Know I'm No Good", δεν γράφονται συχνά, και αυτό αποτυπώθηκε από τα γεμάτα στάδια και τις sold-out εμφανίσεις στην περιοδεία που ακολούθησε. Η Amy ήταν στην κορυφή.


Ένα τέτοιο τρανταχτό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα είναι σπάνιο, γίνεται σε λίγες περιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα βάρος που δεν το αντέχουν όλοι. Η μετάβαση από την αφάνεια στην ξαφνική αναγνώριση από σχεδόν όλη την υφήλιο, δεν είναι κάτι απλό και δεν μπορεί να το κρίνει κάποιος χωρίς να το έχει ζήσει. Και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, που τέτοιες καταστάσεις οδηγούν στην ολική κατάρρευση.

Από το 2005 και μετά, η Amy Winehouse ξεκίνησε να έχει προβλήματα με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, αλλά και με τον νόμο. Προσπάθησε να ανακάμψει, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ από τότε. Στις 23 Ιουλίου 2011, η Amy φεύγει από την ζωή σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Η λαμπρή καλλιτέχνιδα σήμερα 14 Σεπτέμβρη θα γινόταν 37 ετών, και κανείς μας δεν θα μάθει ποτέ πιο ήταν το μουσικό "ταβάνι" αυτής της φοβερής φωνής, αν είχε πάρει διαφορετικές αποφάσεις στην ζωή της. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως μέσα από την μουσική παρακαταθήκη που άφησε, η φωνή της και η ψυχή της θα μείνει στα ηχεία μας για πάντα.