Το αληθινό καμάρι του Seattle μια μέρα σαν σήμερα χαρίζει στον κόσμο τα πρώτα και πιο επιτυχημένα, βάσει πωλήσεων και θέσεων στα τσαρτ, δείγματα γραφής. Οι Pearl Jam, λίγο πριν οι Nirvana κάνουν την grunge μόδα, κυκλοφορούν το υπέροχο Ten στις 27 Αυγούστου 1991. Θα χρειαστεί σχεδόν ένας χρόνος μέχρι να έρθει η επιτυχία που περίμεναν τα μέλη και ο δίσκος να πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.


Οι Mookie Baylock όπως ονομάζονταν αρχικά, ένα όνομα tribute στον παλιό άσσο του NBA, άλλαξαν το όνομα τους σε Pearl Jam και σχηματίστηκαν από τα πρώην μέλη των Mother Love Bone Jeff Ament και Stone Gossard. Αργότερα εντάχθηκαν οι Mike McCready και ο ντράμερ Dave Krusen. Η ψυχή και φωνή της μπάντας, ο αγαπημένος Eddie Vedder κέρδισε το μικρόφωνο, όταν έστειλε στο συγκρότημα ένα ηχογραφημένο demo με στίχους του πάνω στα instrumentals τους, που έπεσε στα χέρια του από τον πρώην ντράμερ των RHCP, Jack Irons.

Και κάπου εκεί ξεκίνησε το ταξίδι της παγκόσμιας αναγνώρισης, η οποία ήταν αναπόφευκτη. Δεν ήταν punky σαν τους Nirvana, δεν έτειναν στο metal όπως οι Alice in Chains, δεν ήταν ωμοί όπως οι Soundgarden. Μιλούν στο κοινό για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως το να είσαι άστεγος, οι εκτρώσεις, τα παιδικά τραύματα, η ένοπλη βια, η κατάθλιψη και η αυτοκτονία. Η φωνή του Eddie αφήνει τη δική της διακριτική σφραγίδα στην πλούσια μουσική του δίσκου μέσω των εντυπωσιακών στίχων που γράφει. Ένας δίσκος που κυριολεκτικά κάθε του τραγούδι έχει να πει και μια ιστορία και αναγκαστικά λόγω εποχής κατατάσσονται στο grunge κίνημα ενώ είναι ένας καθαρόαιμος rock δίσκος με κάποια στοιχεία πιο "σκληρά".

Στο αν είναι ο καλύτερος τους δίσκος τείνω να συμφωνήσω πως είναι. Αν και οι επόμενοι είναι πιο προσεγμένοι παραγωγικά και στιχουργικά, ο αυθορμητισμός 5 παδιών που ονόμασαν τον πρώτο τους δίσκο σύμφωνα με τον αριθμό της φανέλας του αγαπημένου τους μπασκετμπολίστα είναι αυτός που το κάνει σπουδαιότερο.