Η μουσική ανέκαθεν ήταν και είναι μία μορφή τέχνης που για πολλούς καλλιτέχνες αποτελεί κατάθεση ψυχής, σκέψεων και συναισθημάτων. Τα ερεθίσματα που λαμβάνει ένας συνθέτης/τραγουδοποιός είναι άπειρα, εξ' αιτίας της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης ζωής. Μία από τις μεγαλύτερες ''δεξαμενές'' άντλησης ιδεών είναι, όμως, η ιστορία. Τα τραγούδια που επηρεάστηκαν από ιστορικά γεγονότα είναι άπειρα, φυσικά δε θα μπορέσουμε και δεν έχει νόημα να τα συγκεντρώσουμε όλα εδώ αλλά διαλέξαμε 10 ιδιαίτερα τραγούδια και σας τα παρουσιάζουμε:

1. Siouxsie and the Banshees- ''Cities in Dust'' (Έκρηξη του Βεζούβιου και καταστροφή της Πομπηίας)''Oh, your city lies in dust, my friend''. Αρκετά ξεκάθαρο το νόημα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η Siouxsie Sioux και ο κιθαρίστας Steven Severin δημιουργήσαν ένα από τα καλύτερα post punk δίδυμα της εποχής τους και άφησαν πίσω τους το ιδιαίτερο στίγμα τους. Το 1985 κυκλοφόρησαν το ''Cities in Dust'', εμπνευσμένοι από την έκρηξη του Βεζούβιου τον Αύγουστο του 79 μ.Χ που οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή της όμορφης πόλης της Πομπηίας που κάηκε ολοσχερώς και καλύφθηκε από στάχτες.

2. Neil Young- ''Cortez, the killer'' (Η κατάκτηση του Μεξικό από τον Hernan Cortes)Ένα τολμηρό και ταυτόχρονα εκπληκτικό τραγούδι από τον σπουδαίο κιθαρίστα, Νeil Young. Το ηχογράφησε το 1975 για το album του με τίτλο ''Zuma'', παρέα με τους ''Crazy Horse''. Το τραγούδι αφορά τον Ισπανό κατακτητή Hernan Cortes που κατά τον 16ο αιώνα κατέκτησε την περιοχή των Αζτέκων και διέλυσε την αυτοκρατορία τους στο Μεξικό για λογαριασμό του βασιλιά της Καστίλλης. Γι' αυτούς έγινε ήρωας. Για κάποιους, μεταξύ των οποίων και ο Neil Young, ήταν απλά ένας ''δολοφόνος'' κατακτητής. Το τραγούδι λογοκρίθηκε και απαγορεύτηκε στην Ισπανία από τον δικτάτορα Fransisco Franco. Κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του με τον τίτλο ''Cortez''.

3. Savages- ''Marshal Dear'' (Απόπειρα δολοφονίας Hitler από τον Rommel)Ο στρατηγός Erwin Rommel, με το παρατσούκλι ''η αλεπού της ερήμου'', υπήρξε ένας από τους πιο διαβόητους ναζιστές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολέμησε και στον Α' Παγκόσμιο και είχε το status του λαϊκού ήρωα. Παρ' όλα αυτά κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε σκευωρία κατά του Hitler με σκοπό τη δολοφονία του. Η απόπειρα φυσικά απέτυχε και ο Hitler του έδωσε την επιλογή να δικαστεί δημοσίως (και να εκτελεστεί) ή να αυτοκτονήσει για να μην υπάρξει μεγάλη συζήτηση λόγω της φήμης του. Επέλεξε το δεύτερο. H γυναικεία αγγλική μπάντα Savages έφτιαξαν ένα πολύ ατμοσφαιρικό τραγούδι με αφορμή το τέλος του Rommel.

4. U2- ''Sunday Bloody Sunday'' (Ματωμένη Κυριακή στο Derry)Στις 30 Ιανουαρίου το 1972 πραγματοποιήθηκε στο Derry της Βόρειας Ιρλανδίας μία συγκέντρωση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα επεισόδια που έγιναν ήταν αναμενόμενα αλλά η δυσανάλογη χρήση βίας από τη πλευρά του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών οδήγησε στο θάνατο 14 άοπλων ανθρώπων και θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα από τη πλευρά της Αγγλίας, που πολλά χρόνια μετά μέσω του πρωθυπουργού David Cameron ζήτησε επίσημα συγγνώμη. Μακράν το πιο πολιτικό τραγούδι στην ιστορία των U2.

5. Leonard Cohen- ''Dance me to the end of love'' (Ο βιολιστής του Άουσβιτς)Ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του τεράστιου Leonard Cohen, μια μπαλάντα γεμάτη συναίσθημα που ηχεί ακόμη πιο σπαρακτικά από την θεσπέσια φωνή του. Ο λόγος που γράφτηκε είναι σκοτεινός, όμως, κάτι που δε φαίνεται από το πρώτο άκουσμα. Το τραγούδι αφορά τον βιολιστή του Άουσβιτς, Jacques Stroumsa, που ως αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί έπαιζε βιολί αναγκαστικά, καθώς οι ναζί έφτιαξαν μια μακάβρια ορχήστρα από μελλοθάνατους για προσωπική τους ευχαρίστηση. Ο Stroumsa μάλιστα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το τραγούδι είναι τα λόγια που λέει η γυναίκα του στον ίδιον, καθώς του ζητάει να παίξει το ''φλεγόμενο βιολί'' για όλους όσους έχασαν τη ζωή τους από τη ναζιστική θηριωδία.

6. System of a Down- ''P.L.U.C.K'' (Γενοκτονία των Αρμενίων)Τα αρχικά του τραγουδιού που σημαίνουν ''Politically Lying Unholy Coward Killers'' σε βάζουν απ' ευθείας στο νόημα που θέλουν να περάσουν οι System of a Down. Αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Αρμένιοι και οι ίδιοι άλλωστε, από τους Οθωμανούς το 1915. Οι σφαγές των Αρμενίων υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί ποτέ.

7. Manic Street Preachers- ''If you tolerate this your children will be next'' (Ισπανικός Εμφύλιος)Η alternative rock μπάντα από τη Ουαλία κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο τραγούδι το 1998. Αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. Αφορμή για τη δημιουργία του ήταν η συμβολή Ουαλών εθελοντών στις ''Διεθνείς Ταξιαρχίες'' με σκοπό να πολεμήσουν τον φασίστα Fransisco Franco (μετέπειτα δικτάτορα) κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο (1936-1939). Δημοκρατικοί, κομμουνιστές και αναρχικοί συνασπίστηκαν για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του πιο οργανωμένου και στηριζόμενου από τoν Ηitler και τον Mussolini, Franco. Ο τίτλος του τραγουδιού εμπνεύστηκε από ένα προπαγανδιστικό αφισάκι που κυκλοφόρησαν τότε οι δημοκρατικοί με τη φωτογραφία ενός παιδιού που σκότωσαν οι δυνάμεις του Franco. Τη φωτογραφία συνόδευε μία λεζάντα που έλεγε: ''Αν ανεχτείς αυτό, τα παιδιά σου έχουν σειρά''.

8. Alt-J- ''Taro'' (Θάνατος Gerda Taro και Robert Capa)Ένα πολύ όμορφο τραγούδι από τους πολύ ιδιαίτερους Alt-J. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, το τραγούδι αφορά τον θάνατο της Gerda Taro, φωτογράφος πολεμικών γεγονότων, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, το 1937. Ένα τανκ έπεσε πάνω στο αμάξι όπου βρίσκονταν. Το 1954 πέθανε και ο σύντροφος της, Robert Capa, επίσης πολεμικός φωτογραφικός ανταποκριτής στην Ινδοκίνα, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Capa πάτησε νάρκη όσο προσπαθούσε να πάρει μία καλή λήψη.

9. Motorhead- ''1916'' (Μάχη του Sommes στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο)Μotorhead και μπαλάντα γεμάτη συναίσθημα πάνε μαζί; Κι όμως πάνε. Ο Lemmy έκανε μία εκπληκτική ερμηνεία σε αυτό το αντιπολεμικό έπος. Οι στίχοι είναι σαν μία προσωπική κατάθεση ψυχής ενός στρατιώτη που πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μάχη του Sommes, όπου Άγγλοι και Γερμανοί αναμετρήθηκαν με αποτέλεσμα να πεθάνουν σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι συνολικά! Θεωρείται μία από τις πιο αιματηρές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας.. Το τραγούδι δεν αφορά τόσο τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης μάχης, όσο τα συναισθήματα όσων μάταια έχασαν τη ζωή τους σ' ένα πόλεμο για μία ιδέα που πίστεψαν και ύστερα τα ονόματα τους, όσο και οι ίδιοι χάθηκαν στη λήθη.

10. The Boomtown Rats- ''I don't like Mondays'' (Mass shooting στο San Diego)Το 1979 η 16χρονη Brenda Ann Spencer άρχισε να πυροβολάει από το σπίτι της προς το σχολείο που βρισκόταν ακριβώς απέναντι της. Ο διευθυντής του σχολείου και ο φύλακας έσπευσαν να προφυλάξουν τα παιδάκια και έπεσαν νεκροί απο τις σφαίρες της Spencer. Συνολικά πέθαναν 2 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 9. Όταν συνελήφθη και τη ρώτησαν το λόγο που έκανε όλο αυτό απάντησε :''Δε μου αρέσουν οι Δευτέρες''. Ο Bob Geldof έφτιαξε το τραγούδι αυτό, επηρεασμένος από το γεγονός. Αργότερα η Spencer τον ευχαρίστησε, καθώς θεώρησε πως της έκανε διαφήμιση.