![]() |
"H οικογένεια Kim διπλώνει κουτιά πίτσας για να βγάλει τα προς το ζην" |
Όσο περνάει ο καιρός εντυπωσιαζόμαστε όλο και περισσότερο με τον τρόπο που το οσκαρικό αριστούργημα του Bong Joon Ho θίγει τόσα κοινωνικά φαινόμενα ταυτόχρονα. Μια βαθιά βουτιά στα άδυτα του internet μας αποκάλυψε ακόμα μια πτυχή που θίγει η πολυβραβευμένη ταινία, αυτή της εδαφικής διαμάχης μεταξύ Κορέας και Ιαπωνίας. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.
Oι βράχοι του Liancourt είναι μια μικρή νησιωτική εδαφική περιοχή που αποτελεί αιτία διπλωματικών επεισοδίων μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας για πάνω από 300 χρόνια. Οι μεν Κορεάτες τα αποκαλούν Dokdo Islands με τους δε Ιάπωνες να τα θεωρούν κομμάτι της παραθαλάσσιας πόλης Okinoshima και τα αποκαλούν Takeshima Islands. Τα νησιά της ερημιάς, σε ελεύθερη μετάφραση της λέξης Dokdo, αποτελούν ένα θέμα ύψιστης σημασίας για τους Κορεάτες και η αξίωση των δικαιωμάτων κατοχής τους αποτελεί ένα εθνικό μήνυμα στους άλλοτε κατακτητές Ιάπωνες πως δε θα επαναληφθεί εδαφική υποχώρηση και παραχώρηση, κάτι που ο Bong Joon Ho δεν παραλείπει να μας αναλύσει.
Διαβάστε επίσης: Παράσιτα, σκάλες και ταξικός διαχωρισμός
Στην ταινία αυτό το ισχυρό πολιτικό και εθνικό μήνυμα εντοπίζεται στη σκηνή που η μικρή κόρη της οικογένειας Kim, Ki-Jung λίγο πριν εμφανιστεί στην έπαυλη των Park. Η Ki-Jung επαναλαμβάνει με μια πολύ συγκεκριμένη μελωδία στον αδερφό της την ιστορία που έφτιαξε για να παρουσιάσει μια ψεύτικη περσόνα στην πλούσια οικογένεια ώστε να παρεισφρήσει και εκείνη στα ενδότερα της. Το "τραγουδάκι" μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω βίντεο:
"Jessica, only child, Illinois Chicago, classmate Kim Jin-mo, he's your cousin"
H μελωδία που χρησιμοποιεί η Ki-Jung μόνο τυχαία δεν είναι. Ανήκει σε ένα κορεατικό τραγούδι με τίτλο Dokdo is Our Land το οποίο είναι εξαιρετικά γνώριμο για τους Νοτιοκορεάτες πολίτες και βαθιά πολιτικό. Η χρήση ενός τέτοιου τραγουδιού που υπαινίσσεται πολιτικές τοποθετήσεις σχετικά με τον αγώνα μεταξύ αποίκων και αποικιοκρατών δένει άψογα με τη γενικότερη ατμόσφαιρα της ταινίας που περιστρέφεται γύρω από την ταξική ανισότητα. Αυτό μπορεί να επίσης να παρατηρηθεί και στην σύντομη νύξη του κλασικού μοτίβου "ινδιάνοι εναντίων καουμπόϋς" που λαμβάνει χώρα πριν την τελική κλιμάκωση της υπόθεσης. Παρόλα αυτά είναι κωμικό το γεγονός πως η χρήση του γίνεται από ένα άτομο όπως η Ki-Jung ή Jessica, η οποία είναι εκείνη που λειτουργεί σαν αποικιοκράτης που έρχεται να εξαπατήσει τους Park προς όφελος της.
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι ωστόσο η πολύ συγκεκριμένη σχέση μεταξύ Κορέας και Ιαπωνίας είναι κάτι γενικά γνώριμο στις κορεατικές ταινίες. Στο Handmaiden για παράδειγμα του Park Chan-Wook γίνεται εκτεταμένη αναφορά στις εθνικές διαφορές μεταξύ των δύο κρατών. Το Parasite ωστόσο αποτελεί μια εκ των πιο αλληγορικών ταινιών με βαθιά κοινωνικά, ανθρωπιστικά και πλέον πολιτικά μηνύματα ενός σκηνοθέτη που ποτέ δεν έκρυψε την τάση του να συζητά μέσω των ταινιών του την θέση της χώρας του σε σχέση με τα γειτονικά κράτη (Ιαπωνία, Βόρεια Κορέα) μα κυρίως αναλογικά με τις ηγεμονικές παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το τραγούδι στο οποίο αναφερόμαστε μπορείτε να ακούσετε εδώ: