Ο Bob Dylan, σε συνέντευξη του, είχε πει κάποτε πως κάποιοι άνθρωποι γεννιουνται με το λάθος ονομα, με τους λάθος γονεις και αυτό είναι κάτι που συμβαινει. Στη χώρα της ελευθερίας μπορείς να αποκαλείς τον εαυτο σου όπως θέλεις εσυ να αποκαλείς τον εαυτό σου. 59 χρόνια μετά την απόφαση του για αυτή την αλλαγη και η δημιουργία μιας περσόνας με ολόκληρο παρασκήνιο πίσω της αποτελεί ακόμα μια πρωτοποριακή κίνηση για τους καλλιτέχνες.
 
 
Στις 21 Απριλίου 1947 γεννήθηκε ενας από αυτούς τους καλλιτέχνες που δεν έκαναν ποτε ειρήνη με το πραγματικό τους ονομα. Από τη μια καλύτερα, άλλωστε πως θα θέλατε να είναι γνωστός ο νονός της punk? Ως James Osterberg ή ως Iggy Pop? Ο μύθος του Iggy Pop χτίστηκε πολλές δεκαετίες πίσω και πέρασαν αρκετά χρονια για τη δημιουργία της πασίγνωστης περσονας του Αμερικάνου τραγουδιστή. Η ιστορία ξεκινα στην αρχη της καριέρας του στις αρχές της δεκαετίας του '60 όταν με την λυκειακή μπάντα, The Iguanas, το Iggy ως παρατσούκλι αντικαθιστά το ονομα του νεαρού James. Ενας νεος άνθρωπος είχε αρχίσει να γεννιέται.
 
 
 
Η παρουσία του στους Stooges ήταν αυτή που φύτεψε τους σπόρους τόσο για την ονοματοδοτηση της νέας προσωπικότητας οσο και για την εμφάνιση του στη σκηνή. Κατά την περίοδο που ζούσε στο Ann Arbor, ο Iggy είχε έναν φιλο τον Jimmy Pop. O Jimmy είχε χάσει όλα του τα μαλλια και τις τρίχες στα βλέφαρα από κάποια ασθένεια και παρακίνησε τον Iggy να ξυρίσει τα βλέφαρα του. Ο τρελο-Iggy δεν ήθελε πολύ και το τόλμησε. Οι Pop ήταν πλέον δυο. Έτσι ολοκληρώθηκε η δημιουργία του θρυλικού Iggy Pop.
 
 
Ο Iggy όμως ήθελε να διαφέρει και στην εμφάνιση. Ήθελε τα σόου του να είναι χαρακτηριστικά και να παραπέμπουν στο πρόσωπο του. Όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του δυο ήταν οι παράγοντες που έπαιξαν ρολο στη δημιουργία του χαρακτηριστικού ημίγυμνου image του. Για την εκκεντρική συμπεριφορά του πάνω στη σκηνή ευθύνεται η έμπνευση που άντλησε από τη σκηνική παρουσία του Jim Morrison. Ο Pop θαύμαζε το ακραίο στυλ του Μόρισον, την ενέργεια και την αυθάδεια που έβγαζε απέναντι στο κοινό του. Αυτό συνδύασε με ένα ημίγυμνο στυλ που εμπνεύστηκε όταν για ένα διάστημα της ζωής του μελετούσε βιβλια σχετικά με την αρχαία Αίγυπτο. Εκεί παρατήρησε πως κανενας Φαραώ ποτε δεν φορούσε ρουχισμό στο πάνω μερος του σώματος του. Για τον Iggy αυτό θεωρήθηκε πολύ σημαντικό και πως δεν ήταν καθόλου τυχαιο.
 
 
 
Το τελευταίο κομμάτι του παζλ της δημιουργίας ενός θρυλικού ροκσταρ μπήκε στη θέση του. Στα 73 του πλέον και με 23 δίσκους, 18 σολο και 5 με τους Stooges, στην πλάτη του, ο Iggy Pop είναι κάτι παραπάνω από έμβλημα στην ιστορία της punk και της rock.