Μάλλον δε θα υπάρξει πιο επιβλητικό επίτευγμα στη φιλμογραφία του 21ου αιώνα από αυτή την αριστουργηματική παρέμβαση σε αξίες όπως απληστία, θρησκεία, οικογένεια και πολιτισμός. Ο ίδιος της ο τίτλος “There Will Be Blood” είναι τόσο βαθύτατα συμβολικός που το νόημα του παραμένει μέχρι και σήμερα 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, πολύσημος. Δύσκολα θα βρεις κάποιον προσηλωμένο προς μόνο μία ερμηνεία του τίτλου και αυτό διότι απαιτεί μια αναζήτηση στα ενδότερα του και βαθύτερη μελέτη. Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ενδιαφερόταν να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό από το επιβραβευμένο από τους κριτικούς, Punch Drunk Love, φτιάχνοντας μια ταινία που αργότερα χαρακτήρισε ως μια μίξη western με horror. Αυτά τα στοιχεία εντοπίζονται με ευκολία, όμως το There Will Be Blood είναι πρωτίστως μια πρωτοποριακή, ανατριχιαστική ιστορία της θεμελίωσης ενός έθνους όπως η Αμερική, της υποκρισίας των αυτοαποκαλούμενων "ευγενών σκοπών" και της θλιβερής αλήθειας πίσω από την "εξερεύνησης της άγριας φύσης" που διατυπώνεται περίτρανα καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας των ΗΠΑ.
 


Η κορωνίδα του Paul Thomas Anderson ακολουθεί το μακρύ ταξίδι του Daniel Plainview, που υποδύεται ο χαρισματικός Daniel Day Lewis σε μια εκ των κορυφαίων ερμηνειών της καριέρας του, όσο χαράσει το δρόμο του από την απομόνωση προς την κοινωνικοποίηση και την οικογένεια πριν βυθιστεία ξανά στην απομόνωση. Τον πρωτοεντοπίζουμε μόνο, να σκάβει στη μέση του απόλυτου τίποτα της αμερικανικής υπαίθρου, αναζητώντας ασήμι. Το μόνο που ακούμε είναι η αφιλόξενη φύση, οι χορδές από την κιθάρα του Jonny Greenwood των Radiohead, που πείστηκε προσωπικά από τον Anderson να αναλάβει το score της ταινίας, και τα γρυλίσματα του πρωταγωνιστή μας για σχεδόν 20 λεπτά. Όσο αναρριχάται στην δική του αλλόφρωνη σκάλα, αντλώντας σιγά σιγά τα πρώτα του κεφάλαια από τη βιομηχανία εξόρυξης και αφήνοντας πίσω του ένα μονοπάτι θυμάτων που έπεσαν για το μαύρο χρυσό, βρίσκεται να παριστάνει τον πατέρα ενός αγοριού που έμεινε ορφανό εξαιτίας του και με το αγόρι αυτό ταξιδεύει από πόλη σε πόλη αναζητώντας πετρέλαιο ώστε να το μαζέψει. Λαμβάνει μια πληροφορία από το στόμα ενός άσωτου υιού για την ύπαρξη πετρελαίου σε μια περιοχή και ξεκινά προς τα εκεί.
 


Όσο κερδίζει την εύνοια αυτής της κοινωνίας που προσπαθεί να ξεζουμίσει, κοντράρεται μέτωπο προς μέτωπο με τον τοπικό ιερέα που τον προτρέπει να χρησιμοποιήσει ένα ποσοστό των κερδών από την εξόρυξη προς όφελος του τοπικού θρησκευτικού του ποιμνίου. Η απληστία και ο κυνισμός του Plainview όμως δε του επιτρέπουν να πάρει στα σοβαρά την αναφορά του ιερέα από το βιβλίο της Αποκάλυψης για το αίμα του αμνού του Θεού. Ο αγώνας των δύο ανταγωνιστών έχει υπαρξιακό χαρακτήρα. Όποιος εκ των δύο καταφέρει να θριαμβεύσει καθορίζει σε συγκεριμένα κομβικά σημεία το ήθος που περιβάλλει την ανάπτυξη αυτής της μικρής κοινωνίας, μα κανένας τους δεν είναι αληθινά ενάρετος. Ο ιεροκύρηκας είναι εξίσου πεινασμένος για εξουσία και τυφλωμένος από αυτή όπως ο Plainview, και η νίκη του θα σημάνει την προσωπική του κυριαρχία στην κοινωνία. Αυτό που στα αλήθεια προβάλλεται στο There Will Be Blood είναι τα σχέδια δημιουργίας της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας, του αμερικανικού ονείρου, και τους σκοπούς στους οποίους δεσμεύουμε τους εαυτούς μας για να δραπετεύσουμε από τα ζόρια της ζωής, από την καθημερινή πάλη με τον κόσμο. Έχουμε ανάγκη να εξοβελίσουμε τους προσωπικούς μας δαίμονες και αυτό απαιτεί κάποιου είδους αυτοέλεγχο.
 


Αλλά τι είναι αυτό που μας περιμένει στην έρημο; Νέο έδαφος, καινούρια ελπίδα; Το έκδηλο πεπρωμένο μας; Στο There Will Be Blood τουλάχιστον, εντοπίζουμε μια μονομαχία δύo πεπρωμένων, έναν μεγάλο πόλεμο που θα εκδηλώνεται για εκατομμύρια χρόνια. Ποια απληστία και ποιο αίμα θα (μας) κυριαρχήσει στο τέλος του;