93 χρόνια πριν, μια μέρα σαν την σημερινή στο μακρινό 1927, γεννιέται στην πόλη Fismes της επαρχίας Marne, ο Albert Uderzo, που μαζί με τον René Goscinny, είναι οι δημιουργοί του, ίσως, πιο αναγνωρίσιμου παιδικού χαρακτήρα κόμικ παγκοσμίως. Του Asterix! Ο Γάλλος σχεδιαστής και σεναριογράφος κόμικς θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του προηγούμενου αιώνα και ένας εκ των πιο πολυμεταφρασμένων γαλλόφωνων συγγραφέων, σύμφωνα με την UNESCO.

Γνωρίστηκε με τον Goscinny στις αρχές της δεκαετίας του 50 και μαζί δημιούργησαν τον μικρόσωμο ξανθό Γαλάτη, δημοσιεύοντας τις ιστορίες του αρχικά σε περιοδικά και έπειτα σε ανεξάρτητα τεύχη. Μαζί με τις ιστορίες του ήρωα τους μεσουράνησαν και πέτυχαν τόσο, ώστε ονόματα όπως οι The Beatles, ο Jacques Chirac, o Sean Connery και ο Kirk Douglas είναι μερικοί από τους διάσημους guest του κόμικ. Δυστυχώς ο Goscinny έφυγε πρόωρα από τη ζωή αφήνοντας τον Uderzo να συνεχίσει το ιλουστράρισμα των ιστοριών του Asterix μόνος του.

Ή μάλλον σχεδόν μόνος του. Και αυτό γιατί πάσχει από αχρωματοψία, αφήνοντας σε επαγγελματίες να χρωματίσουν τα σχέδια του όπως εκείνος τα έχει οραματιστεί. Ακούγεται παράξενο αλλά ναι, ο δημιουργός του Asterix είναι ο μόνος που δεν έχει δει στα αλήθεια τα χρώματα του ήρωα του. Από το 2011 έχει αποσυρθεί, αφήνοντας τις τύχες των Γαλατών στα χέρια του Jean-Υves Ferri και του Didier Conrad. Κανείς όμως δε ξεχνά την προσφορά του στις τέχνες κάνοντας ένα κόμικ τόσο μεγάλο σημείο αναφοράς για τόσες και τόσες γενιές.

Ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου, ο Uderzo πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Νεγί, μετά από καρδιακή προσβολή. Η παρακαταθήκη που έχει αφήσει για τόσες γενιές και άλλες τόσες που θα ακολουθήσουν είναι ανεκτίμητη.