Συνέχεια έχει το αφιέρωμα περί μουσικών δημιουργιών που προέκυψαν μέσω έμπνευσης από κάποιο λογοτεχνικό έργο. Το πρώτο μέρος ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, για ότι αφορά μουσικούς και στιχουργούς που γέμισαν τα τραγούδια τους διεγερμένοι από τις λέξεις των αγαπημένων τους συγγραφέων. Παρακάτω θα διαβάσετε 8 ακόμα περιπτώσεις διάσημων κομματιών που δεν θα σε κάνουν να διαβάσεις και το βιβλίο αν δε το έχεις ήδη κάνει.Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος του αφιερώματος εδώ.


1. Bruce Springsteen and Tom Morello – The Ghost of Tom Joad (John Steinbek – Τα σταφύλια της οργής)

Γνωστοί για την ιδεολογία και τη δράση τους οι Bruce Springsteen και Tom Morello συνθέτουν ένα πλήρως άρτιο τραγούδι και μουσικά και στιχουργικά. Κεντρικό θέμα τους οι κοινωνικές ανισότητες με ολοφάνερη επιρροή από το βραβευμένο με βραβείο Πούλιτζερ μυθιστόρημα του John Steinbeck, του 1939.

Ο συγγραφέας έζησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με τους εσωτερικούς μετανάστες ώστε να καταγράψει την ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929, με κεντρικό ήρωα τον Tom Joad.

Οι τράπεζες θεώρησαν το έργο άκρως επαναστατικό και ανατρεπτικό με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά να γυριστεί και ταινία με τίτλο «Λεωφόρος 66» για την αποφυγή λογοκρισίας.




2. Alice in Chains – Nutshell (William Shakespeare – Άμλετ)

To τραγούδι των Alice in Chains, «Nutshell», πρωτοπαίχτηκε το 1994 άλλα σε δίσκο εμφανίστηκε το 1996. Είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια τους με στίχους που αναφέρονται στη μοναξιά, τον θάνατο και την θλίψη. Ο τίτλος του τραγουδιού έχει παρθεί από ένα σημείο του πασίγνωστου έργου του William Shakespeare, τον «Άμλετ». Σε αυτό το σημείο ο Άμλετ λέει:

«Oh God, I could be bounded in a nutshell, and count myself a king of infinite space
—were it not that I have bad dreams».




3. Ramones – Pet Semetary (Stephen King – Pet Semetary)

To Pet Semetary των Ramones (επιτηδευμένα γραμμένο με λάθος τρόπο, όπως και το βιβλίο) του 1989 είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Stephen King που μιλάει για ένα νεκροταφείο ζώων, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή όπου περνάνε νταλίκες και αμάξια με ανεπτυγμένη ταχύτητα, κάτι που την κάνει επικίνδυνη για τα κατοικίδια και μη, ζώα.

Οι Ramones στο ρεφρέν του τραγουδιού λένε ότι δε θέλουν να θαφτούν σε ένα νεκροταφείο ζώων για να μην ξαναζήσουν τη ζωή τους.



4. Rolling Stones – Sympathy for the Devil (Michael Bulgakov – Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα)

Λογοκριμένο μυθιστόρημα του 1966, όπου ο Διάβολος μαζί με τους ακόλουθούς του επισκέπτεται τη Μόσχα, προκαλώντας χάος και προβλήματα.

Χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου έργου του Michael Bulgakov είναι το μαύρο χιούμορ αλλά και η σάτιρα προς τη σοβιετική κοινωνία μέσω φιλοσοφικών μηνυμάτων.



5. Pink Floyd – Comfortably Numb (Ken Kesey – Στη φωλιά του κούκου)

Το μοναδικό μυθιστόρημα του συγγραφέα γραμμένο το 1962. Αποτελεί την τραγική ιστορία των τροφίμων μια ψυχιατρικής πτέρυγας όπου ένας ατίθασος από αυτούς συγκρούεται με την αυταρχική νοσοκόμα. Από τον τύπο της εποχής χαρακτηρίστηκε ως «μια κραυγή αγανάκτησης ενάντια στους άγραφους νόμους της κοινωνίας και σε εκείνους που την επιβάλλουν με σκοπό την εξουδετέρωση οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας και ευαισθησίας.

Η κοινωνική απομόνωση και αποξένωση εξαιτίας της αυταρχικής αντιμετώπισης κάθε είδους ευαισθησίας είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της θεματολογίας του The Wall των Pink Floyd, που κορυφώνεται μάλιστα στα τραγούδια Comfortably Numb και The Trial.



6. Jefferson Airplane – White Rabbit (Lewis Carroll – Οι περιπέτειες της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων)

Έργο του 1865 που ανήκει στην παιδική και φανταστική λογοτεχνία. Περιγράφει τις περιπέτειες ενός κοριτσιού σε ένα φανταστικό κόσμο, όπου οι κοινωνικοί θεσμοί ανατρέπονται.

Η ιστορία της Αλίκης χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία αλληγορίας με τα οποία καυτηριάζονται αντιλήψεις, γεγονότα αλλά και η καταπίεση της παιδικής ηλικίας, κατά τη Βικτωριανή εποχή.

Στο τραγούδι γίνονται συνεχώς αναφορές σε στοιχεία του βιβλίου, όπως τα μανιτάρια, τα ψυχεδελικά χάπια και η κόκκινη βασίλισσα.



7. Radiohead – Banana Co (Gabriel Garcia Marquez – 100 Χρόνια Μοναξιάς)

Από τα πρώτα τραγούδια των Radiohead, συγκεκριμένα το 1993 κυκλοφόρησε στο άλμπουμ Pablo Honey. Ο τίτλος, Banana Company, αναφέρεται στην αγροτική παραγωγή και εργασία των αγωνιζόμενων και βασανισμένων κατοίκων της Λατινικής Αμερικής. Ένα από τα χαρακτηριστικά του συγγραφικού έργου του Marquez, είναι η σκιαγράφηση του τρόπου ζωής και της κουλτούρας του λαού της Κολομβίας και γενικότερα της Λατινικής Αμερικής, το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από την εξιστόρηση της τραγικής πορείας ενός ήρωα της ελευθερίας, και της οικογένειάς του, από την υπέρτατη προσφορά στην έσχατη φθορά.



16. The Doors – The End (Σοφοκλής – Οιδίπους Τύραννος)

Oι Doors, το 1967 κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ τους, που εμπεριείχε ένα τραγούδι που θα γνώριζε τεράστια επιτυχία, το «The End». Kάτι που προκαλεί έκπληξη είναι η αναφορά σε μια από τις πιο σημαντικές τραγωδίες που έχουν γραφτεί ποτέ, το έργο «Οιδίπους Τύραννος». Στη τραγωδία αυτή του Σοφοκλή, ο Οιδίποδας είχε εγκαταλειφθεί από τους γονείς του, αφού πρώτα του προκάλεσαν πληγές στα πόδια του (από εκεί προέρχεται και το όνομα του), όταν ο πατέρας του, ο βασιλιάς Λάιος της Θήβας, πήρε χρησμό ότι το παιδί θα σκότωνε τον πατέρα του και θα παντρευόταν τη μητέρα του. Η μοίρα τον οδήγησε μετά από αρκετά χρόνια, χωρίς να το γνωρίζει, να έχει σκοτώσει τον πατέρα του και να είναι σύζυγος της μητέρας του. Όταν έγινε γνωστό η μητέρα του αυτοκτόνησε και ο ίδιος αυτοτυφλώθηκε. Ο Jim Morrison, εμβληματική φιγούρα της ροκ μουσικής, ήταν γνωστό ότι διάβαζε πολύ και προφανώς είχε υπ’ όψη του τη τραγωδία του Σοφοκλή όταν έγραφε τους στίχους «Father, yes son, I want to kill you .Mother, I want to, fuck you .»