Όταν τα αδέλφια Joel & Ethan Coen προσέγγισαν τον Javier Bardem για το ρολο του Chigurh εκείνος τους είπε πως δεν ξέρει να οδηγεί, δε μιλάει καλά αγγλικα και σιχαίνεται τη βία. Και εκείνοι αποκριθηκαν «Για αυτό σε θελουμε». Ο Bardem έχοντας ως όνειρο να παίξει σε ταινία των Coen δέχτηκε και έτσι άρχισαν όλα. Η πιο σκοτεινή ταινία τους αποτελεί και το ομορφότερο δημιούργημα τους. Ανακάτεψαν την ιδιοτροπία των ανθρώπων μιας μικρής πολης με το ευρέως φάσματος έγκλημα που βασίζεται στην απληστία του χρηματος και την ανελέητη βία, όπως αυτή που συναντάμε στην πρώτη σεζόν του Fargo. Μια μορφή βίας που παρόλη την αιματοχυσία, την αποδοκιμάζει χωρίς να τη σατιρίζει.


Ο Anton Chigurh κάνει την ταινία αθόρυβη όπως ο τρόπος προσέγγισης των θυμάτων του. Μυστήριο, απόλυτη σιωπή χωρίς μουσική για μεγάλα διαστήματα δημιουργείται μια ενταση, μια μορφή κυνηγιού μεταξύ θηρευτή και θυματος, μεταξύ γάτας και ποντικιού που καταλήγει με ένα στοχαστικό υφος. Κάθε βήμα του Anton αφήνει πίσω του μια ζοφερή σειρά από γεγονότα, ανείπωτο χάος που δε φαντάζεσαι ότι μπορεί όντως να συναντήσεις και μια αίσθηση ασάφειας στις πράξεις του. Ο Javier Bardem έχει πετύχει με την ερμηνεία του να οπτικοποιησει το πρόσωπο του αληθινού κακού. Ένα νεο είδος δολοφόνου, ακολουθώντας έναν διεστραμμένο ηθικό κώδικα που λέει πως από τη στιγμή που δίνει το λόγο του για κάτι πρέπει να το φέρει εις πέρας παση θυσία. Οι Coen εμπνευσμένοι από μια φωτογραφία που απεικόνιζε μια ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής το 1979, χωράνε όλο το κενό της ψυχής του Chigurh στο χτένισμα του χαρακτήρα καθρεφτίζοντας ότι δεν τον ενδιαφερει τίποτα άλλο στη ζωή από το να σκοτώνει δίχως έλεος. 


Ο Chigurh είναι μια ανωμαλία, δε μιλα πολύ και το κάνει μόνο όταν το κρίνει εκείνος απαραιτητο. Οι μοίρες των θυμάτων του καθορίζονται από το στρίψιμο του νομίσματος και εκείνος είναι ο εκτελεστής της ετυμηγορίας του «κορώνα η γράμματα». Μέσα από τα λόγια του σερίφη Ed Bell, που υποδύεται ο μεγάλος Tommy Lee Jones, φανερώνεται ο καινοτόμος εγκληματικός νους του Anton, που εξαπολύει ένα αδυσώπητο κύμα δολοφονιών δίχως να θεωρει άδικο να σκοτώνει αθώους.


Κάποιοι εγκληματίες αρνούνται να σκοτώσουν γυναίκες η παιδιά, κάτι που δεν εφαρμόζεται εδώ. Ότι μπαινει στο δρόμο του εκτελείται, από αξιωματικούς της αστυνομίας, τη γυναίκα του ανθρώπου που κυνηγάει αλλά και τον ίδιο. Σχεδόν άτρωτος, εύστροφος και καταστροφικός ο Anton Chigurh είναι ενας villain που δεν έχεις ξαναδεί.
Το 2014, ο Βέλγος καθηγητής ψυχιατρικής Samuel Leistedt θέλησε να ερευνήσει ποιοι χαρακτηρες ταινιών ενσωματώνουν καλύτερα το προφίλ ενός ψυχοπαθούς. Κάλεσε λοιπόν 10 φίλους του, σε μια τριετή προσπάθεια να δουν 400 ταινίες σχετικού περιεχομένου, σε ένα χρονικό φάσμα από το 1915 ως το 2010. Όταν ολοκλήρωσαν το εγχείρημα ανακάλυψαν 126 χαρακτηρες που πληρούν τα στοιχεία ενός ψυχοπαθούς και χαρακτήρισαν τον Anton Chigurh και το No Country for Old Men ότι πιο κοντινό στην πραγματικότητα. Το κατασκεύασμα των Coen θα είναι αυτός που προσεγγίζει την έννοια του φόνου με μια παράξενη αίσθηση κανονικότητας, απόλυτα χαρουμενος και ετοιμος να αδειάσει το περίφημο αεροβόλο όπλο του χωρίς την παραμικρή σύσπαση στο αδειο του βλέμμα.

«Φαίνεται να είναι επιτυχώς απρόσβλητος και ανθεκτικός σε κάθε μορφή συναισθήματος ή ανθρώπινης φύσης» , έγραψε ο ερευνητής.