Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό: Ο Joe Pesci είναι ο άνθρωπος μας. Για πολλά χρόνια η χαμηλών τόνων στιλπνότητα της ηθοποιίας του μας χάρισε ένα τεράστιο εύρος πολύπλοκων και αξιομνημόνευτων ερμηνειών. Εμείς θα σταθούμε σε μια εξ αυτών: τον μισάνθρωπο Tommy DeVito στο εκπληκτικό crime drama του Martin Scorsese, Goodfellas.

Η συμμετοχή του στο Mafia saga του διάσημου σκηνοθέτη τον έστειλε στο πόντιουμ της Ακαδημίας των Όσκαρ, το 1991, για το βραβείο του Β' Ανδρικού ρόλου. Με την ταπεινότητα που τον διέπει παρέλαβε το βραβείο του και ξεστόμισε μόνο 5 λέξεις ως ευχαριστήριο λόγο: "It’s my privilege. Thank you."


Fun fact: Η απονομή έγινε από την ηθοποιό Brenda Fricker με την οποία ο Pesci έχει συνεργαστεί στο sequel του cult classic Home Alone, όταν η πρώτη υποδύθηκε την Pigeon Lady και ο δεύτερος τον ατζαμή ληστή, Harry Lyme.

O Joe Pesci, στο Goodfellas, υποδύεται έναν ψυχικά ασταθή μαφιόζο, τον Tommy, έναν άνθρωπο με πλούσιο χιούμορ αλλά και εξίσου άπειρη τρέλα, παρόλο που στην ταινία ο χαρακτήρας του Pesci φέρεται να αρνείται το τελευταίο. Υπάρχει μια σκηνή στην συγκεκριμένη ταινία που χαρακτηρίζει απόλυτα το ταλέντο και το ερμηνευτικό εύρος του Αμερικανού ηθοποιού, η οποία δομείται με υπέροχο τρόπο από τον Scorsese, σε ένα διάλογο, με εναλλαγές της κάμερας ώστε να φαίνονται οι εκφράσεις όλων όσων εμπλέκονται.Ο Tommy αφηγείται στην παρέα με τους υπόλοιπους μαφιόζους, σε ένα εστιατόριο, μια ιστορία όπου αρνήθηκε να ανακριθεί από αστυνομικούς όταν τον πλησίασαν ενώ ξεκουραζόταν σε ένα πάρκο. Όλοι γελούν με τον ξεκαρδιστικό τρόπο που ο Tommy αφηγείται την ιστορία και ενστικτωδώς ένας από αυτούς, ο Henry Hill (υποδυόμενος από τον Ray Liotta), του λέει πως είναι αστείος. Ο Tommy του απαντά το ιστορικό "funny how?" και αυτόματα προκαλεί αμηχανία στον Henry, εκείνος τραυλίζει δε ξέρει τι να απαντήσει και ο Tommy συνεχίζει να ρωτά βγάζοντας περισσότερο θυμό ώσπου ξεσπά απόλυτη σιωπή στο τραπέζι. Σύντομα αντιλαμβάνεται πως ο Tommy απλά έπαιζε με το μυαλό του και εμείς βλέπουμε πόσο ανισόρροπος είναι ο χαρακτήρας του Pesci. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη σκηνή καλύτερη είναι πως το γεγονός που εξιστορήθηκε, βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που συνέβη στον ίδιο το Joe Pesci. Ως νεαρός, εργαζόταν σε εστιατόριο στο Queens της Νέας Υόρκης και ο ίδιος, ώσπου βρέθηκε να αποκαλεί αστείο έναν αληθινό μαφιόζο με τον δεύτερο να μην παίρνει το κομπλιμέντο με θετικό τρόπο. Το περιστατικό αυτό αποφασίστηκε να μην μπει στο επίσημο πρόγραμμα γυρισμάτων και μόνο ο ίδιος και ο Scorsese γνώριζαν την ύπαρξή του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ηθοποιοί στη σκηνή να αυτοσχεδιάσουν σε ένα μεγάλο βαθμό γύρω από την εξαιρετική ερμηνεία του Pesci, με τις αντιδράσεις τους να είναι ανεκτίμητες και αληθινές.

Στον εμβληματικό ηθοποιό από το New Jersey, που σήμερα κλείνει τα 77 του χρόνια δεν έχουμε να πούμε τίποτα παρά μια λέξη: Salute.