Τα 74 του χρόνια θα έκλεινε σήμερα ο καθηγητής Severus Snape ή Hans Gruber ή Steven Spurrier ή κατά κόσμον Alan Rickman.

Ο τεράστιος Βρετανός ηθοποιός γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα το 1946 στο δυτικό Λονδίνο και πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια κινηματογραφία. Ένας βαθιά ρομαντικός άνθρωπος που απέρριπτε προτάσεις ρόλων σε θεατρικά έργα καθώς αναφερόταν στην τέχνη του θεάτρου ως «μαγική ανάμνηση» και «η πρώτη μου αγάπη».

Παρόλο που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο villain Hans Gruber στο Die Hard, ο πιο πολυσυζητημένος ρόλος του ήταν αυτός του καθηγητή Severus Snape στην κινηματογραφική μεταφορά της σειράς βιβλίων της J.K. Rowling, Harry Potter. Ένας ρόλος για τον οποίο ενώ αποτέλεσε προσωπική επιλογή της συγγραφέως, η οποία παραδέχτηκε πως όταν έγραφε τον χαρακτήρα, οραματίστηκε τον Rickman να τον ενσαρκώνει. Ωστόσο αυτο το όραμα παραλίγο να χαθεί λόγω του Tim Roth, που αποτελούσε την επιλογή των στούντιο παραγωγής. Ο Roth, εν τέλει, επέλεξε να απορρίψει τον ρόλο αυτό για να πρωταγωνιστήσει στο Planet of the Apes, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για να κυλήσουν τα πράγματα όπως πρέπει.

Ο Alan δυστυχώς, εδώ και 4 χρόνια, δεν είναι κοντά μας. Έφυγε νέος, όντας 69 ετών και νικημένος από καρκίνο στο πάγκρεας. Λείπει αρκετά από τον κινηματογράφο η φιγούρα του, το χαρακτηριστικό παίξιμο του, η μοναδική μπάσα και ήρεμη φωνή του.
 Happy Birthday Alan. “Always”...