Στα τέλη της δεκαετίας του 70 ο Martin Scorsese έχει ήδη καταφέρει να εδραιωθεί ως ένας κορυφαίος σκηνοθέτης και υπηρέτης της 7ης τέχνης. Ταινίες όπως το Taxi Driver, New York New York και Mean Streets θεωρούνται ήδη κλασικές με τις υποψηφιότητες και τα βραβεία να έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Η επόμενη δεκαετία θα μπει το ίδιο δυνατά με την προηγούμενη, καθώς το 1980 κάνει πρεμιέρα το Raging Bull.

To Raging Bull δεν είναι η ταινία πυγμαχίας που έχεις συνηθίσει. Δεν είναι η ταινιά που θα δεις τον ήρωα να λυτρώνεται τόσο βολικά σε ένα μοτίβο Δαυίδ εναντίον Γολιάθ. Αντίθετα αποτελεί μια βουτιά στην άβυσσο της άρρωστης ψυχής του πρωταγωνιστή, Jake LaMotta, στοιχειωμένη από μίσος, σεξουαλική απελπισία, ζήλια και θυμό. Επικεντρώνεται στο φόβο ενός ανθρώπου να δεσμευτεί συναισθηματικά σε οποιαδήποτε σχέση και το πως αυτός ο φόβος εκφράζεται μέσα από τα γάντια του μποξ. Στα χέρια του Scorsese η κινηματογράφιση της τοξικής αρρενωπότητας ποτέ δεν απεικονίστηκε ή αφηγήθηκε καλύτερα. Η ζωώδης ερμηνεία του Robert De Niro έφερε συνολικά 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ!Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε όμως αν δύο χρόνια πριν την πρεμιέρα της ταινίας, ο De Niro δεν αναλάμβανε δράση στη ζωή του δημοφιλούς σκηνοθέτη. Το 1978 έβρισκε τον Martin Scorsese σε τραγική κατάσταση, ίσως τη χειρότερη σε ολόκληρη τη ζωή του. Εθισμένος στην κοκαίνη, έφτασε ένα βήμα πριν το overdose και βρέθηκε κλινήρης σε νοσοκομείο. Εκεί τον επισκέφτηκε ο De Niro, παροτρύνοντας τον σε μια σωματική και ψυχολογική κάθαρση μακριά από τα ναρκωτικά και του πρότεινε να ξανασκεφτεί να κάνει "εκείνη την ταινία με τον μποξέρ" που στο παρελθόν είχε απορρίψει. Ο Scorsese δεν ήταν ποτέ υποστηρικτής των sports movies.Πολύ υποστηρίζουν ότι ο De Niro, ουσιαστικά έσωσε την καριέρα του Scorsese, με την επιμονή του να τον πείσει να ξανακάνει ταινίες. Ίσως ήταν και το γεγονός πως ακόμα και μετά από αυτή την κουβέντα ο Scorsese βαθιά μέσα του πίστευε πως το Raging Bull θα ήταν η τελευταία του ταινία και κυριολέκτηκα αφέθηκε σε αυτήν δίνοντας όλο του το είναι. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει πως μετά το New York, New York δε πίστευε πως θα αποκτούσε ποτέ το κοινό του Spielberg ή του Coppola και αντί να συμβιβαστεί βγάζοντας 10 μέτριες ταινίες θα έδινε τον καλύτερο εαυτό του για ένα κύκνειο άσμα από το πάνω ράφι.

Για καλή τύχη όλων κάτι τέτοιο δε συνέβη και η επιτυχία του Raging Bull ώθησε τον Scorsese να συνεχίσει να υπηρετεί την τέχνη του όπως ένας ιερέας υπηρετεί το Ευαγγέλιο. Θρησκευτική ευλάβεια, προσήλωση και αγιότητα. Ένας αληθινός καλλιτέχνης πέραν κάθε ορίου.