Ο 79χρονος, πλέον, Harvey Keitel ανήκει στην κατηγόρια "ο παππούς που όλοι θα θέλαμε". Ένας από τους πιο κουλ και μπάντας τύπους του Χόλιγουντ που όμως ο δρόμος του προς την καταξίωση δεν ήταν και ιδιαίτερα ομαλός.

Σε ηλικία 16 ετών, οι κοπάνες από το σχολείο τελειώνουν καθώς κατατάχθηκε στο σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και στάλθηκε στο Λίβανο. Μετά το πέρας της θητείας αυτής βρίσκεται να εργάζεται ως πωλητής παπουτσιών και ξεκινά να καλλιεργεί το ενδιαφέρον του στην υποκριτική, την οποία και σπουδάζει.

Ο Keitel είναι από τους ηθοποιούς που το παρουσιαστικό τους και μόνο τους καθιστά απαραίτητους στα καστ συγκεκριμένων ταινιών. Αυτό μάλλον είδε ο Martin Scorsese και μαζί συνεργάστηκαν σε 5 ταινίες με κορυφαίες το Mean Streets και το Taxi Driver, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 70. Δυστυχώς άλλοι μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Francis Ford Coppola δεν έδειξαν την ίδια πίστη στο υποκριτικό ταλέντο του Keitel και η καριέρα του με εξαίρεση το ρόλο του στην ταινία Τhelma & Louise ήταν σε κατάπτωση.

Ο Keitel συνέχισε να επιδεικνύει την ικανότητα του να υποδύεται τόσο σκληροτράχηλους γκάνγκστερ όσο και ελαττωματικούς μα κουλ τύπους για το υπόλοιπο της δεκαετίας πλάι στον επίσης κορυφαίο Quentin Tarantino, χαρίζοντας ποιοτικές ερμηνείες στο Reservoir Dogs και το Pulp Fiction.

Προσωπική αγαπημένη ταινία είναι το πολύ χαλαρό Smoke.