Ποιος μπορεί στα αλήθεια να κατηγορήσει το MTV, που στη σκιά της ανακάλυψης του νεκρού σώματος του Kurt Cobain επέλεγε τότε, τον Απρίλιο του '94 να δείχνει ξανά και ξανά το Nirvana: Unplugged in New York.

Το συγκεκριμένο show στα τρία χρόνια λειτουργίας του μέχρι τότε αποτελούσε έναν τόπο έκφρασης πολλών καλλιτεχνών. Τέσταρε τις δυνατότητες τους στην εκτέλεση κομματιών με ακουστική κιθάρα κάτι που αρχικά είχε αγχώσει τους Nirvana με τον Dave Grohl να παραδέχεται πως περίμενε μια παταγώδη αποτυχία. 

Ο Kurt είχε ήδη στο μυαλό του όμως πως θα στηνόταν η παράσταση που θα γινόταν ο κολοφώνας των ζωντανά μεταδιδόμενων τηλεοπτικών συναυλιών. Είχε παρατηρήσει πως στα προηγούμενα show οι καλλιτέχνες απλά εκτελούσαν τα κομμάτια όπως θα έκαναν συνήθως επί σκηνής με τη διαφορά όμως πως δεν είχαν ηλεκτρικές κιθάρες. Αυτό δεν άρεσε στον Kurt που ζήτησε κάτι παραπάνω από πληκτική και πνιγμένη από νόρμες παράσταση.Μαζί με τον μάνατζερ τους Alex MacLeod ετοίμασαν το γνωστό σκηνικό με τα κεριά που έδινε μια άλλη νότα, λίγο μακάβρια, στο μέχρι τότε ύφος των Unplugged, δίνοντας ηρεμία και αυτοπεποίθηση στη μπάντα να παίξει. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που ήθελε ο Cobain για να νιώσει άνετα με την ακουστική του κιθάρα ήταν να υπάρχει κεκαλυμμένος ο Fender Twin Reverb ενισχυτής του και μια σειρά από effect boxes. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο παραγωγός του show, Alex Coletti χαρακτηρίζοντας τα ως την ασπίδα ασφαλείας του Kurt Cobain αφού δεν είχε συνηθίσει μα ακούει την κιθάρα του διαφορετικά. Στην διασκευή του “The Man Who Sold The World” αυτό γίνεται αντιληπτό περισσότερο από κάθε άλλο τραγούδι εκείνο το βράδυ.


Παρά όμως κάθε δυσκολία που εμφανίστηκε στο δρόμο τους το Nirvana Unplugged άφησε αδιαμφισβήτητα το στίγμα του τόσο σε αυτή τη σειρά συναυλιών αλλά και γενικότερα εξαιτίας του πρωτοποριακού ύφους της μπάντας και της επιμονής τους να παραμείνουν πιστοί στο όραμα που είχαν για την grunge.

Το άλμπουμ MTV Unplugged in New York έγινε δυο φορές πλατινένιο, μόλις δυο μήνες από την κυκλοφορία του και χάρισε στους Nirvana το Grammy για τον καλύτερο εναλλακτικό καλλιτέχνη το 1996 παρόλο που σκοπίμως δεν έπαιξαν κομμάτια ορόσημα όπως το Smells Like Teen Spirit. Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια στις 16 Δεκεμβρίου 1994 και 5 μήνες πριν την αυτοκτονία του προβληματικού καλλιτέχνη Kurt Cobain, το Nirvana Unplugged παίζει για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση.