Ένα από τα αγαπημένα μου επιτραπέζια όταν ήμουν μικρός ήταν το πασίγνωστο Cluedo. Πάντα με εξίταρε η εξιχνίαση εγκλημάτων στο παιχνίδι, το κλασσικό Αγκάθα-Κρίστι template με τον ένα νεκρό και τους 4, 5, 6, ν-οστούς υπόπτους και για αυτούς τους λόγους ΑΓΑΠΗΣΑ το Knives Out.

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η ταινία, στην μεγάληοθόνη εμφανίστηκε ο Rian Johnson, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, παρακαλόντας το κοινό (σαν άλλος Russo στο Endgame) να μην σποιλάρουμε το τέλος τηςταινίας στους φίλους μας. Μην ανησυχείτε, δεν θα το κάνουμε.

Η ταινία μας πάει στην έπαυλη του ζαμπλουτου συγγραφέα παραμυθιών Harlan Thrombey (Christopher Plummer), ο οποίος την νύχτα των 85ων γενεθλίων του, βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο του. Στα γενέθλια του παραβρίσκεται όλη ηοικογένεια του, με τον καθένα από αυτούς να έχει ξεκάθαρο κίνητρο να τον σκοτώσει, καθώς και η νοσοκόμα του Marta Cabrera (Ana de Armas) που φρόντιζε τις ιατρικές του αναγκές και του κρατούσε παρέα όταν ήταν μόνος.

Καθώς η αστυνομία ξεκινά τις έρευνες για την εξιχνίαση του εγκλήματος, εμφανίζεται στο σκηνικό ο Daniel Craig που αναπαριστά τον James Bond τον δημοφιλή ντετεκτιβ Benoit Blanc, που καλέστηκε και πληρώθηκε από άγνωστο άτομο για να λύσει την υπόθεση. Με την βοήθεια, και χρησιμοποιόντας μια ιδιαίτερη ικανότητα της Marta, ο Benoit ξεκινάει να λύνει σιγά σιγά το μυστήριο με ανακρίσεις και έρευνες, δείχνοντας πως πολλές φορές οι καταστάσεις και οι επιφανειακές χαρές και ευγένειες σε οικογενειακές συνερεύσεις, κρύβουν από πίσω κακίες, φθόνους και πολλά μυστικά.

Η ταινία καταφέρνει να βάλει τον θεατή και στην θέση του ντετεκτιβ, στην θέση του κατηγορούμενου, αλλά και στην θέση του θύματος. Σε όλη τη διάρκεια σε κάνει να σκέφτεσαι, το τι θα έκανες εσύ, τι θα ήθελες να κάνουν αν εσένα δολοφονούσαν και όλα αυτά συγκρούονται με το πως θες να καταλήξει η ταινία. Εκπλαγήκαμε πάρα πολύ θετικά από το δημιούργημα του Rian Johnson και με τον τρόπο που κατάφερε να συνδέσει μυστήριο, σασπένς, κωμώδια και εκπληκτικές ερμηνείες χωρίς να κουράσει ή να βαριεστήσει το κοινό. Ελπίζουμε αυτή να είναι μια αρχή για ίσως μια τριλογία (γιατί όχι;) με κεντρικό χαρακτήρα τον ντετεκτιβ Benoit, αλλά και ένα νέο γενικότερο ρεύμα ποιοτικών ταινιών μυστηρίου. Δείτε την ΧΘΕΣ.