Το αφήσαμε για μερικές μέρες, να το χωνέψουμε, να το συλλάβουμε κι να βάλουμε σε μια τάξη τις σκέψεις μας σχετικά με το πρώτο μισό της 6ης και δυστυχώς τελευταίας σεζόν του Bojack Horseman. Το κείμενο έχει σπόιλερ για αυτό διαβάζετε με δική σας ευθύνη.

Πίσω στην πρώτη σεζόν ακόμα, ο Bojack ρωτά την Diane αν είναι καλός άνθρωπος με την αφοπλιστική της σιωπή να είναι η απάντηση του. Η σιωπή αυτή 6 σεζόν μετά δεν έχει σπάσει ακόμα. Ο νέος κύκλος επεισοδίων μας μεταφέρει στο κέντρο αποτοξίνωσης που εντάσσεται ο Bojack προκειμένου να καταπολεμήσει τους εθισμούς του μα περισσότερο με σκοπό την προσωπική αλλαγή και την κατανόηση της έννοιας συγχώρεση είτε από είτε προς αυτόν.

Από τους τίτλους αντιλαμβανόμαστε που το πάει η σειρά. Ένα ποτ πουρί μετανοίας απεχθών πράξεων του παρελθόντος αντικαθιστά την κλασική είσοδο στο επεισόδιο. Η 6η σεζόν πραγματεύεται ωστόσο το δίλημμα που αναφέραμε πιο πάνω. Είναι ο Bojack έτοιμος για την αλλαγή ή είναι πλέον πολύ αργά; Η αλλαγή φαίνεται εφικτή καθώς ξεκινά ένα ταξίδι προσπάθειας του ήρωα μας να διορθώσει τα λάθη του με κάθε τρόπο, να αντιμετωπίσει το τέρας του εθισμού του ώστε μέσω της κάθαρσης να συγχωρήσει τον εαυτό του. Διακρίνουμε την πολύ ώριμη σκοπιά της συγγραφικής ομάδας όσον αφορά τον χειρισμό τέτοιων λεπτών και περίπλοκων ζητημάτων. Αντί να παρέχει απλά κοινότυπα μηνύματα, η σειρά φέρνει τους χαρακτήρες της κοντά μέσω της ενσυναίσθησης παρά μέσω της συμπόνοιας. Όντας ο πιο σκληρός κριτής του, ο Bojack εξελίχθηκε και κυνηγά την καλύτερη δυνατή εκδοχή του. Και μαζί του ολόκληρη η σειρά για ένα κατά τη γνώμη μας ιστορικό φινάλε.