Είναι 1992, ζεις σε μια εποχή χωρίς διαδεδομένο ίντερνετ και μια μπάντα σου συστήνεται στον τίτλο του πρώτου της άλμπουμ με ένα τουλάχιστον ριζοσπαστικό εξώφυλλο. Το Rage Against The Machine δεν κατατάσσεται τυχαία στα εμβληματικότερα και πολιτικά πολύχρωμα άλμπουμ της ιστορίας.

Τίποτα δε προμήνυε αυτή την επιτυχία ωστόσο. Οι RATM ήταν μια μπάντα διαφυλετική, μια μπάντα μίξης ροκ ραπ και πανκ, μια μπάντα που δεν είχε ακουστεί ξανά στο ραδιόφωνο και έκλεινε gigs σε κλαμπς μέχρι τότε. Η συνταγή δεν υποσχόταν επιτυχία και αναρρίχηση στα τσαρτς. Η μουσική τους διέφερε όπως και το ύφος τους, η ακτιβιστική τους δράση, τα πράγματα τα οποία έθιξαν. Και το πόσο mainstream ΔΕΝ ήταν ξεκινά μα αποκαλύπτεται στο εξώφυλλο του δίσκου. Εκεί φιγουράρει η φωτογραφία του Βουδιστή μοναχού Thích Quáng Đúc, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης του Νοτίου Βιετνάμ. Την ακεραιότητα και τη δύναμη του μοναχου συναντάμε και στα τραγούδια του δίσκου που παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του συγκροτήματος κατάφεραν να μπουν στα τοπ τσαρτς ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένας εμπνευσμένος Tom Morello, από Zeppelin, Sabbath, Deep Purple Metallica και Slayer μας χαρίζει υπέροχα, ευφάνταστα και δυναμικά riffs να «ντύσουν» τον αθυρόστομο και οργισμένο λόγο του Zack de la Rocha. Το bassline του Bombtrack μας καλωσορίζει σε αυτό που αργότερα θα γίνει μια funk/hip-hop έκρηξη στα αυτιά μας. Ο λόγος φυσικά για τον αντιμιλιταριστικό ύμνο-ωδή στους απανταχού επαναστάτες της γης αυτής, Killing in the name of. Το πόσο διαχρονικά επίκαιρο παραμένει 27 χρόνια μετά φαίνεται στην ακρόαση του από τους Κούρδους στρατιώτες στη Συρία πριν μερικές μέρες κατευθυνόμενοι προς σύγκρουση με τις κατακτητικές δυνάμεις των Τούρκων. Η μπάντα συγκρίνει ευθαρσώς τα «work forces», ένστολα σώματα ασφαλείας, με τη ρατσιστική οργάνωση Ku Klux Clan “the same that burn crosses”, θέτει ξεκάθαρα μηνύματα αντίστασης σε κάθε μορφής εξουσία και γίνεται σύμβολο.

Πιο κάτω στα “Freedom”, “Wake Up” και “Know Your Enemy” την υπεράσπιση της ελευθερίας της σκέψης, τις ριζοσπαστικές πολιτικές τοποθετήσεις και τη γενικότερη βαρύτητα του ύφους του δίσκου ενισχύει στα φωνητικά ο κολλητός του Τομ Μορελο που δεν είναι άλλος από τον Maynard James Keenan! Ο δίσκος συμπληρώνεται με τα εκπληκτικά Take the Power Back, Settle for Nothing, Bullet in the head, Fistful of Steel και Township Rebellion.

Σε κάθε περίπτωση το ντεμπούτο των RATM χαρακτηρίζεται από τη ριζοσπαστική δυναμική της ανάμειξης τριών διαφορετικών ειδών μουσικής. Μέσω της δύναμης του αποτελεί κάλεσμα στον ακροατή προς τον ακτιβισμό και ένα απαραίτητο μάθημα εναντίωσης σε όποιον βρεθεί απέναντι σου.