Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, ως γόνος Μαύρων Πανθήρων θα έλεγε κανείς πως το μοτίβο της ζωής του ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραμμένο.

Αμφιλεγόμενος και επιδραστικός όσο κανείς από την πρώτη του εμφάνιση ως μέλος των Digital Underground, τάραξε την hip hop κουλτούρα και απέκτησε εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο, αποτελώντας ακόμα και μετά θάνατον έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της σκηνής αυτής.

Στα μόλις 5 χρόνια διαρκείας της καριέρας του, έπαιξε σε ταινίες, παρουσίασε ακτιβιστική δράση σχετικά με τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε ως δράστης σεξουαλικών εγκλημάτων, τάισε το ανοιχτό μέτωπο του πολέμου των συμμοριών της Ανατολικής και Δυτικής Ακτής και χάρισε στον κόσμο τραγούδια-κειμήλια της ραπ.

Κανείς δε ξέρει τι θα ακολουθούσε την τεράστια επιτυχία του τελευταίου του δίσκου All Eyez On Me, και τα πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα που πούλησε, αν δεν υπέκυπτε στα τραύματα του μια μέρα σαν σήμερα το 1996 σε ηλικία μόλις 25 ετών. Τραύματα τα οποία είχαν προέλθει από drive-by επίθεση με πυροβολισμούς στο αμάξι του στο Las Vegas.

Μια υπόθεση δολοφονίας που παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη, ενισχύοντας το μύθο πως ο 2pac βρίσκεται ακόμα εν ζωή. Σήμερα θα ήταν 48 ετών, σίγουρα σοφότερος από τα λάθη και τις άσκοπες διαμάχες μεταξύ συμμοριών τη δεκαετία του 90. Ωστόσο ακόμα και έτσι αφήνει καθημερινά το στίγμα του στις ζωές πολλών ανθρώπων κηρύττοντας ειρήνη και αδελφοποίηση ρομαντικοποιώντας τα ζόρια που πολλοί από τους ακροατές του αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Αντιθέσεις σαν αυτή αποδεικνύουν πως ο Tupac Amaru Shakur δεν ήταν ένας γκάνγκστερ παρά το θρυλικό του στάτους αλλά ένας ευάλωτος άνθρωπος όπως οι περισσότεροι.