Πριν από κάποιες μέρες, βρεθήκαμε στο θερινό σινεμά Cine Alimos στην παραλία του Αλίμου, όπου και είδαμε το βασισμένο έργο στο παγκοσμίως επιτυχημένο μυθιστόρημα του Simon Winchester, "Ο Καθηγητής και ο τρελός" με πρωταγωνιστές τον Mel Gibson και τον σημερινό γενεθλιάζων Sean Penn.

Η ταινία μας αφηγείται την προσπάθεια του καθηγητή James Murray (Mel Gibson) να δημιουργήσει το Oxford English Dictionary. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, καθώς επρόκειτο για ένα από τα πιο φιλόδοξα και επαναστατικά έργα που ανέλαβε ποτέ και για μία σχεδόν ακατόρθωτη πρόκληση στο να δημιουργήσει το πληρέστερο λεξικό που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Καθώς συλλέγονταν τα λήμματα, η επιτροπή εποπτείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Murray, ανακάλυψε ότι ένας άνθρωπος, ο Δρ W.C. Minor (Sean Penn), υπέβαλε περισσότερες από δέκα χιλιάδες λέξεις. Όταν η επιτροπή επέμενε να τον τιμήσει, ήρθε στο φως μια συγκλονιστική αλήθεια: ο Δρ Minor, βετεράνος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, ήταν καταδικασμένος δολοφόνος και κρατήθηκε σε άσυλο για τους εγκληματίες.

Η ομορφιά αυτής της ταινίας είναι στην αφήγηση της σχέσης μεταξύ των δύο κύριων χαρακτήρων, καθώς ο σημερινός εορταζόμενος Penn και ο Gibson δίνουν αμφότεροι εξαιρετικές ερμηνείες και φαίνεται να έχουν μεγάλη χημεία μεταξύ τους. Η ταινία έχει αρκετά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα της, χωρίς να ξεφεύγει από τη βασική εκπληκτική ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε το σημαντικότερο αγγλικό λεξικό. Την συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους λατρεύουν τις βιογραφικές και ιστορικές ταινίες.

Score: 7,5/10⭐️