Πριν τα iTunes, πριν το Spotify και το YouTube, στα όλο και πιο απομακρυσμένα 90s οι μπάντες συνήθιζαν να «κρύβουν» τραγούδια στους δίσκους τους δίνοντας μια πιο spooky νότα στο κοινό. θυμήσου τότε που έβαζες το αγαπημένο σου CD , να παίξει και ξεχνούσες να σταματήσεις το CD-player με αποτέλεσμα να ακούς με έκπληξη να παίζει μουσική από το πουθενά σαν κάποιο φάντασμα να έχει αναλάβει καθήκοντα disc jockey στο δωμάτιο σου.

Αν είσαι από αυτούς που περίμεναν υπομονετικά να τελειώσει το τελευταίο τραγούδι και η σιωπή να διακοπεί από κάποιο κρυφό διαμάντι γραμμένο μόνο για ένθερμους υποστηρικτές σαν εσένα τότε ίσως τα παρακάτω σου θυμίσουν κάτι.

1. Nirvana - Endless, Nameless
10 λεπτά μετά το τέλος του Nevermind και οι κιθάρες αρχίζουν να ματώνουν ξανά, οι νιχιλίστικοι στίχοι του Cobain σε πλήρη εφαρμογή ξανά για τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές που δε χόρτασαν τις γεμάτες απελπισία μελωδίες του συγκροτήματος.

2. The Clash - Train in Vain
Όχι τόσο «κρυφό», με την ιδια τη μπάντα να παραδέχεται πως δεν ήταν σκοπός τους να το κρύψουν. Ωστόσο το κομμάτι δεν εμφανίζεται στο βιβλιαράκι του London Calling αλλά ούτε και στην επίσημη tracklist. Αυτό συνέβη όμως καθώς ήταν απόφαση τελευταίας στιγμής η ένταξη του στο δίσκο όμως ήταν αργα να ενταχθεί στο artwork το οποίο είχε ήδη τυπωθεί νωρίτερα.

3. Green Day - All by myself
90s were better. Απόδειξη οι Green Day που πριν καταπιαστούν με πολιτικά ζητήματα στο American Idiot, χάριζαν στον κόσμο το εκπληκτικό Dookie. Αυτή η ωδή στον αυνανισμό, έκρυβε μέσα της κάτι που η μπάντα ξέρει να κάνει καλά όταν το επιχειρεί. To acoustic κομμάτι All by myself, με τον Tre Cool να αφήνει τα drums του και να πιάνει κιθάρα και μικρόφωνο, δείχνει ακριβώς αυτό που γράψαμε πιο πάνω.Το πόσο καλύτεροι και δημοφιλέστεροι ήταν με το γνωστό goofy ύφος τους πριν αρχίσουν να παίρνουν τον εαυτό τους υπερβολικά στα σοβαρά.

4. Guns N' Roses - Look at your game Girl
To 1993, το, γεμάτο covers, album The Spaghetti Incident κυκλοφορεί με διασκευές των Stooges, των Misfits και των The Damned μεταξύ άλλων. Αυτό που η μπάντα δεν αποκάλυψε ήταν μετά το πέρας του τελευταίου κομματιού, ξεκινούσε άλλο ένα cover song γραμμένο αρχικά από τον διαβόητο εγκληματία Charles Manson. To Look at your game Girl σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με τη μπάντα να δηλώνει πως θα αφαιρέσει το κρυφό τραγούδι από μελλοντικές κυκλοφορίες του δίσκου. Αυτό εν τελεί δεν έγινε, τουναντίον η μπάντα δώρισε κέρδη από το album στο γιο ενός εκ των θυμάτων του Manson.

5. Tool - Viginti Tres/ Wings for Marie/10000 Days
Ακόμα και κάτι τόσο απλό όπως το να «κρύψεις» ένα τραγούδι σε ένα δίσκο οι, σπεσιαλίστες στο να σου καίνε το μυαλό, Tool το έκαναν όσο πιο σύνθετα γίνεται. Αν κάποιος δοκιμάσει να παίξει ταυτόχρονα αυτά τα 3 τραγούδια προκύπτει ένα καινούριο ολοκαίνουργιο τραγούδι που μάλιστα βγάζει νόημα τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά δίνοντας άλλο νόημα στο πόσο creepy μπορεί να γίνει ο Maynard James Keenan και η μπάντα του.

Γράψτε μας στα σχόλια τα hidden tracks, που σας εντυπωσίασαν όταν τα ακούσατε πρώτη φορά.