Το 1994, η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Σεράγεβο, ζούσε τις εφιαλτικότερες στιγμές της ιστορίας της κατά τη διάρκεια του Βοσνιακού Πολέμου. Η πολιορκία της από Γιουγκοσλάβους και Σέρβο-Βόσνιους στρατιώτες έπειτα, βύθισε την πόλη στο σκοτάδι για σχεδόν 4 χρόνια.

Χειροβομβίδες και όλμοι έπεφταν σαν βροχή καθώς αθώοι πολίτες χωρίς καμία διάκριση έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες που κατέκλυζαν την πόλη. Ήταν δυνατόν μέσα σε αυτό το χάος λοιπόν, να πειστούν αστέρες της μουσικής να δώσουν μια παράσταση για λίγη πρόσκαιρη χαρά και ευχαρίστηση στους ντόπιους πολίτες;

Η απάντηση ήρθε από τον εμβληματικό frontman των Iron Maiden, Bruce Dickinson όταν με την τότε μπάντα του, τους Skunkworks έδωσαν μια εκπληκτική συναυλία αλληλεγγύης στην καρδιά του πολέμου. Στην αυτοβιογραφία του ο Dickinson θα επισημάνει πως δεν ήταν προστατευμένοι, πως οι σφαίρες ήταν πέρα για πέρα αληθινές σε μια όχι μόνο επικίνδυνη αλλά βαρβαρική κατάσταση. Όμως πήγαμε έτσι κει αλλιώς.

Για την προσφορά του λοιπόν να βοηθήσει με τον τρόπο του, τους ανθρώπους του Σεράγεβο να συνεχίσουν τις ζωές τους κόντρα στις φρικαλεότητες του πολέμου, ο Bruce Dickinson ανακηρύχθηκε το Σάββατο, την ημέρα απελευθέρωσης της Βοσνίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1945, επίτιμος πολίτης του Σεράγεβο.

«Σε ένα κόσμο που τα πάντα κρατάνε 5 δευτερόλεπτα στα σόσιαλ μίντια...ο κόσμος εδώ ακόμα το θυμάται. Αυτό είναι σημαντικό. Είναι μια υπέροχη μέρα, μια όμορφη μέρα και χαίρομαι που επέστρεψα», ήταν τα λόγια του Dickinson καθώς περπάτησε στο απελευθερωμένο από το έρεβος του πολέμου, Σεράγεβο.