Το Iron Giant είναι μια από τις δημοφιλέστερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Warner. Πραγματεύεται την σχέση ενός παιδιού με ένα ρομπότ το οποίο έπεσε στην πόλη στην οποία ζει και την πορεία του στο να σώσει τους πολίτες από τους ίδιους τους τους φόβους και προκαταλήψεις.

Στην πραγματικότητα η ταινία αυτή αποτελεί μια αλληγορική ιστορία σχετικά με τις πολιτικές σκοπιμότητες και κυρίως την επιρροή κι τη δύναμη που αποκτά ένας άνθρωπος όταν θυμίζει μεταλλική μηχανή, μια υπόνοια για τους νόμους οπλοφορίας στην Αμερική.

Και αυτό βγάζει νόημα όταν ο ίδιος ο σκηνοθέτης Brad Bird έχει δηλώσει σε συνέντευξη του πως εν μέρει η έμπνευση του για την ταινία ήταν η αδερφή του και δημιουργήθηκε εις μνήμην της καθώς έπεσε νεκρή από περιστατικό ένοπλης βίας. Η δήλωση του συγγραφέα είναι «Τι θα γινόταν αν ένα όπλο είχε ψυχή και ήθελε να σταματήσει να είναι όπλο;». Μια φράση η οποία γίνεται ξεκάθαρα πράξη στην ταινία όταν βλέπουμε την ανθρωπιστική πλευρά του μεταλλικού γίγαντα που προσπαθεί να γίνει φίλος με το αγόρι που γνώρισε.