Το Green Book είναι ίσως μια από τις ταινίες που δε πρέπει να χάσει κανείς φέτος.

Μια αφήγηση της αληθινής ιστορίας του Ιταλού πορτιέρη Tony Lip (Viggo Mortensen) που όντας άνεργος προσλαμβάνεται από τον διεθνούς φήμης πιανίστα Dr Don Shirley (Mahershala Ali) ως οδηγός/υπηρέτης στην στοχευμένη περιοδεία του στην καρδιά του φυλετικού ρατσισμού, τον Αμερικανικό Νότο.

Ο σκηνοθέτης Peter Farelly επιλέγει ένα διαρκές χιουμοριστικό κλίμα για να ντύσει τις υπέροχες δραματικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών δημιουργώντας την αίσθηση πως ταξιδεύει και ο θεατής μαζί τους.

Από το Οχάιο, στο Κεντάκι και από την Αλαμπάμα στη Λουϊζιάνα, η χημεία του Ali με τον Mortensen μας χαρίζει δυο καταπληκτικές ερμηνείες γεμάτες εκφραστικότητα, τόσο στα λόγια όσο και στις κινήσεις και στα βλέμματα των πρωταγωνιστών. Ο ρατσισμός που βιώνουν οι άνθρωποι τη δεκαετία του 60 μεταδίδεται άμεσα στον θεατή, ωστόσο λίγο προβλέψιμα, κάτι που όμως δεν έχει περιθώρια αλλαγής από τη στιγμή που μιλάμε για απεικόνιση αληθινών γεγονότων.

Προσωπική αγαπημένη στιγμή η αφοπλιστική ατάκα του Ali “So if I’m not black enough and if I’m not white enough, tell me what am I” που υποδηλώνει την καταπίεση του ήρωα και το πολιτιστικό χάσμα που δημιουργείται και του απαγορεύει η τον υποχρεώνει να ανήκει σε μια κουλτούρα που κάποιοι όρισαν ως ισχύουσα και όχι εκεί που πραγματικά νιώθει οικεία.

Μαεστρικές ερμηνείες, ένα ξεκάθαρο κοινωνικό μήνυμα από μια ταινία που πατάει τα «κουμπιά» που πρέπει να πατήσει, όταν πρέπει να τα πατήσει. Μια ανυπόκριτη ωδή στο δεσμό δυο ανθρώπων βγαλμένων μέσα από τη ζωή.

Score: 8,5/10⭐️